Zabojujte proti jesennej depresii - iWatt blog

Autor: Tipy a triky

Zabojujte proti jesennej depresii

Jeseň býva obdobím, kedy na mnohých z nás sadne akási bezdôvodná únava alebo smútok. Občas sme podráždení, inokedy sa nám nič nechce. V súčasnosti tomuto stavu nepomáha ani pandémia a opatrenia, ktoré nám skomplikovali športovanie s kamarátmi a iné voľnočasové aktivity, ktoré máme tak radi. Dobrou správou je, že v tejto situácii nie sme sami. A ešte lepšia správa je, že existujú spôsoby a appky, ktorými sa dá jesenná depresia prekonať, a to aj keď pracujeme z domu a vonku straší nepríjemné počasie.

Robte to, čo vás baví

Ak je akákoľvek fyzická aktivita vaším hobby, no neviete sa “dokopať” ani k tomu, aby ste sa z postele presunuli na pohovku, je to v poriadku. Možno na vás vo vašom zozname “chcel/a by som” čaká kniha, ktorú si už dlho chcete prečítať, no nemali ste čas. Alebo vás zaujíma nejaká téma, ktorej sa vo svojom odbore nevenujete. Skúste si o nej pohľadať články alebo podcasty. Tie možno počúvate iba pri cestovaní, no to neznamená, že sa nemôžete usalašiť na pohodlnom mieste a rozšíriť si obzory z pohodlia domova.

S podcastmi sú úzko späté aj audioknihy. Jesenné počasie má občas tendenciu vyvolať v nás potrebu spánku už na druhej strane. Audioknihy majú v tomto oproti ich tlačeným predchodcom výhodu – mobil si položíte na stôl alebo stolík a nemusíte mať obavy z toho, že vás kniha pri zadriemaní udrie do nosa.

Samozrejme, nie ste viazaní iba na slová. Možno leží v košíku šál, ktorý ste začali štrikovať minulý rok a stále čaká na dokončenie. Alebo máte už dlho vyhliadnutý recept, ktorý si vyžaduje náročnú prípravu, vaša umelecká duša už dlho plánuje namaľovať obraz, alebo máte zaplatený online kurz, pri ktorom sa naučíte niečo nové. Fantázii a záľubám sa medze nekladú.

Doprajte si dostatok pohybu, či už vonku, alebo doma

Nebojte sa “vystrčiť nos z domu”. A podmienkou vôbec nemusí byť slnečné počasie, hoci to značne prispieva k redukcii jesennej depresie. Pokiaľ nefúka a neprší naraz, kvalitné vrstvovité oblečenie, dobrá obuv a pršiplášť sú skvelou ochranou pred nepriazňami počasia. Náhly prechod z teplého interiéru do chladného exteriéru síce na začiatku spôsobí telu šok, no po čase si zvyknete. Po výdatnej prechádzke, zbieraní gaštanov alebo listov s deťmi či akejkoľvek ďalšej fyzickej aktivite budete možno unavení, no nálada vám jednoznačne stúpne v dôsledku serotonínu, ktorý vášmu telu chýba.

Ak vašim snahám hýbať sa nepraje už ani počasie, stále môžete siahnuť po cvikoch doma. Skúste sa počas čítania knihy alebo četovania prechádzať. Ak bývate v poschodovom dome, vybehnite hore a dole po schodisku párkrát za deň. Ak sa chcete pustiť do cieleného cvičenia, v súčasnosti nájdete milióny videí a tisícky appiek, ktoré obsahujú cvičenia pre začiatočníkov aj pokročilých. Stačí si vybrať tie, ktoré vám vyhovujú a vyčleniť si niekoľko minút na to, aby ste posilnili svoje telo a povzbudili si myseľ.

Ako sa motivovať k pohybu?

Porovnajte si pocit, ktorý máte po fyzickej aktivite s pocitom, ktorý vo vás nechá jesenné “ničnerobenie”. Ten prvý je jednoznačne lepší. Niekedy však všetci potrebujeme aj externú motiváciu. Práve takou je aj appka iWatt. Tá vás po vašom hrdom boji proti jesennej depresii odmení energiou, ktorú môžete darovať športovým klubom, alebo si za ne kúpiť merch v EnergyShope. Appku pre Android alebo iOS si stačí stiahnuť do mobilu, prepojiť ju s aplikáciou na zaznamenávanie pohybu a pustiť sa do zlepšenia svojho fyzického i psychického stavu.

(Visited 447 times, 1 visits today)