Nebojte sa cvičenia - iWatt blog

Autor: Tipy a triky

Nebojte sa cvičenia

“Dnes už začnem” – malá lož, ktorú si často opakujeme, keď sa chystáme pustiť do cvičenia. Lenže potom nám do toho niečo príde a my to odložíme na zajtra. A zajtra zase na pozajtra.

Nechuť cvičiť podľa výskumov vyplýva z našich genetických predispozícií. Naši predkovia vykonávali pohyb najmä na to, aby si zabezpečili stravu – či už pomocou lovu alebo pestovaním vlastných plodov. Po zvyšok dňa oddychovali, aby si energiu šetrili na ďalšie fyzicky náročné úlohy. Tento zvyk máme v sebe zapísaný aj my – pokiaľ nepotrebujeme vykonávať aktivitu na to, aby sme si zabezpečili prežitie, radšej si sadneme pred telku, prečítame si knihu alebo scrollujeme na mobile. Tak ako poraziť genetiku raz a navždy?

Začnite v malom

Kto povedal, že po týždni cvičenia musíte vyzerať ako majster/ka sveta vo fitness? Hoci mnohí si spájajú pojem “cvičenie” práve s fyzickými výsledkami, ktoré so sebou prináša, v prvom rade by sme sa mali sústrediť na jeho zdravotné výhody: pri cvičení naťahujeme svaly a kosti, ktoré počas práce nevyužívame vôbec alebo iba v malej miere; potíme sa, čím vyplavujeme toxíny; zrýchľujeme prúdenie krvi, čím podporujeme aktivitu mozgu a zlepšujeme si pamäť. A v neposlednom rade – hoci to pre nádejného pravidelného cvičiaceho môže znieť paradoxne – dvíhame si náladu. V porovnaní s týmito benefitmi lenivosť nemá šancu.

Stačí začať malými krokmi. Nikto od vás nežiada, aby ste mali odrazu kondičku Toma Cruisea a zvládali desiatky cvikov v šialene krátkom čase. Začnite tempom, ktoré vám vyhovuje. Nedáte za minútu viac ako desať drepov? Nevadí. Nejdú vám hneď sklápačky? Po čase pôjdu. Nestačíte po dvadsiatich skokoch s dychom? Zlepší sa to. Netlačte na seba príliš – iba do takej miery, aby ste si udržiavali pravidelnosť.

Zistite, kedy sa vám cvičí najlepšie

Ak vám nerobí problém ráno vstať z postele a pustiť sa do každodenných úloh, zrejme pre vás nebude náročné vyhradiť si pár minút na cvičenie. Takáto zmena rannej rutiny vám pomôže ľahšie zvládnuť nástrahy dňa, zlepší vám náladu a zrýchli metabolizmus, čo znamená aj rýchlejšie trávenie a jednoduchšie chudnutie. Na druhej strane, ranné cvičenie so sebou prináša aj riziko zranenia – po spánku sú naše svaly stuhnuté a ak si nedáme poriadnu rozcvičku, môžeme si skôr uškodiť ako pomôcť.

Popoludní nás tento problém nečaká. Počas dňa sa teplota nášho tela zvyšuje, takže poobede je preňho ľahšie namáhať svaly a kosti, a nechať hlavu oddýchnuť si od celodenných starostí.

Ak pracujete na home office, môžete si cvičenie aj rozdeliť – napríklad si dať po 45 minútach 15 minút aktivity a potom sa vrátiť k povinnostiam. Otestujte si, ktorá časť dňa vám vyhovuje najviac a vyhraďte si ju na cvičenie.

Pomôžte si internetom

V dnešnej dobe už nepotrebujete osobného trénera, ktorý vám bude ukazovať, ako sa jednotlivé cviky robia. Na YouTube nájdete milióny videí určených pre začiatočníkov aj pokročilých, z ktorých si môžete vybrať cviky, ktoré vám budú vyhovovať. Na Google Play a Apple Stores zase appky, ktoré vám rozplánujú cvičenia podľa vašej váhy, výšky a preferovanej dĺžky cvičenia. Zároveň vás každý deň upozornia na to, že je čas cvičiť a pomôžu vám tak dostať sa do odkladanej rutiny.

Vďaka jednej aplikácii môžete takto vydanú energiu zároveň aj nazbierať. Appka iWatt vás za vašu fyzickú aktivitu odmení bodmi. Tie môžete na oplátku venovať športovým klubom a podporiť ich tak v lige, ktorá im umožňuje získať finančnú podporu od našich partnerov, alebo sa za svoju snahu odmeniť produktami v EnergyShope. Výber je len na vás – rovnako ako to, kedy začnete cvičiť. Takže – dnes?

(Visited 377 times, 1 visits today)